Δωρητές οργάνων δια νόμου όλοι οι πολίτες της Ολλανδίας

Μόνον όσοι δηλώσουν την άρνησή τους δεν θα θεωρούνται δωρητές οργάνων για την Ολλανδία, αφού σύμφωνα με νόμο όλοι οι πολίτες της χώρας (άνω των 18 ετών) θα γίνουν δωρητές οργάνων. Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που προβλέπει την εγγραφή όλων των πολιτών ηλικίας 18 ετών και πάνω για δωρεά οργάνων με 38 ψήφους υπέρ και 36 κατά.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση από ένα μέλος του κεντρώου κόμματος D66, με σκοπό την αύξηση των δωρητών στην Ολλανδία, χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι Ολλανδοί πολίτες θα λάβουν δύο μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο όπου θα τους ζητούν να δηλώσουν αν δέχονται να γίνουν δωρητές οργάνων ή όχι. Σε περίπτωση που δεν δηλώσουν άρνηση τότε τα ονόματά τους αυτομάτως θα μπαίνουν στη λίστα των δωρητών οργάνων. Την τελευταία λέξη βέβαια στην απόφαση θα έχουν οι συγγενείς του θανόντος.

Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο εν λόγω νόμος στην πράξη και πόσοι Ολλανδοί πολίτες θα απαντήσουν αρνητικά στο μήνυμα που θα λάβουν για τη δωρεά οργάνων. Τουλάχιστον, οι Ολλανδοί μπορούν να καυχιούνται ότι ένα πρώτο βήμα μεγάλο και σημαντικό έχει γίνει και ακόμα κι αν λειτουργήσει σε πρώτη φάση, σίγουρα έχει βάλει τους Ολλανδούς στη διαδικασία να συμφιλιώνονται με την ιδέα της δωρεάς οργάνων.

Στη χώρα μας, όπου η προσφορά οργάνων βρίσκεται σε απογοητευτικά επίπεδα, το καθεστώς αυτό ίσχυε και άλλαξε πρόσφατα, με διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιελήφθη στα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τη διάταξη, η οικογένεια θα λαμβάνει την τελική απόφαση για τη δωρεά οργάνων, ακόμη και εάν ο υποψήφιος δότης είχε εκφράσει εν ζωή την επιθυμία να προσφέρει τα όργανά του.

Πρόκειται για κατάργηση της “εικαζόμενης συναίνεσης”, η οποία είχε θεσπιστεί με τον νόμο 3984/2011 και προέβλεπε πως αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Τον περασμένο Οκτώβριο, 1.219 Έλληνες βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για νεφρικό μόσχευμα, 158 περίμεναν για ηπατικό μόσχευμα και 36 για καρδιακό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *