Το επώνυμο περιεχόμενο ως διαφήμιση επισκιάζει τις τυπικές διαφημίσεις στο Facebook

Αν τα brands θέλουν να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή για τις διαφημίσεις τους στο Facebook, ίσως είναι καλύτερο να πληρώσουν έναν influencer ή publisher προκειμένου να κάνει μια ανάρτηση με επώνυμο περιεχόμενο στη σελίδα του και να πληρώσουν για την προώθηση αυτής της ανάρτησης -ως διαφήμιση- παρά να κάνουν μια τυπική ανάρτηση στη σελίδα του ίδιου του brand.

Στο Facebook οι χρήστες μπορούν να επεκτείνουν την απήχηση μιας διαφήμισης κάνοντάς την share ή like ή ακόμη και σχολιάζοντας κάτω από αυτήν με αποτέλεσμα να στέλνεται στα News Feeds των φίλων τους. Ως αποτέλεσμα αυτού του engagement οι διαφημίσεις αυτού του τύπου δημιουργούν διπλάσιες κερδισμένες ή viral εμφανίσεις ως πληρωμένες, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας κοινωνικής ανάλυσης Shareablee. Συγκριτικά, οι τυπικές διαφημίσεις στο Facebook συγκεντρώνουν λιγότερο από το ένα δέκατο του αριθμού των κερδισμένων εμφανίσεων σε σύγκριση με τις πληρωμένες εμφανίσεις.

Η Shareablee εξέτασε 833 διαφημίσεις με επώνυμο περιεχόμενο από τις σελίδες 10 publishers και 265 τυπικές διαφημίσεις από 47 σελίδες brands που έτρεχαν από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2017. Από αυτό το δείγμα, το επώνυμο περιεχόμενο έλαβε 617.986 πληρωμένες εμφανίσεις και 1.248.448 κερδισμένες εμφανίσεις κατά μέσο όρο, την ίδια ώρα που οι τυπικές διαφημίσεις έλαβαν 375.489 πληρωμένες εμφανίσεις και μόλις 34.718 κερδισμένες εμφανίσεις κατά μέσο όρο.

Η μελέτη, βεβαίως, δείχνει ότι το επώνυμο περιεχόμενο θεωρείται από τον μέσο χρήστη ως πιο αξιόλογο για διασπορά, όπως δήλωσε η Tania Yuki, CEO της Shareablee. Το επώνυμο περιεχόμενο ως διαφημίσεις έλαβε 7.103 shares ανά διαφήμιση, ενώ οι τυπικές διαφημίσεις έλαβαν κατά μέσο όρο 253 shares ανά διαφήμιση, σύμφωνα με την Shareablee.

Η είδηση βεβαίως ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με ένα κομμάτι επώνυμου περιεχομένου παρά με μια διαφήμιση που απλώς τρέχει, μπορεί να μην είναι και τόσο συγκλονιστική. Οι άνθρωποι επίσης είναι πιο πιθανό να μοιραστούν ένα αστείο video με τους φίλους τους παρά ένα κουπόνι. Ωστόσο, έκπληξη μπορεί να είναι ο βαθμός που μπορούν οι διαφημιστές να συγκεντρώσουν τόσα πολλά περισσότερα –και κυρίως- δωρεάν εμφανίσεις από μια καμπάνια επώνυμου περιεχομένου.

Ο συνδυασμός της οργανικής εμβέλειας μιας καμπάνιας, της πληρωμένης εμβέλειας και της viral εμβέλειας αντιστοιχούσε σε 46,82% των εμφανίσεων για μια διαφήμιση επώνυμου περιεχομένου έναντι 7,41% μιας τυπικής διαφήμισης , σύμφωνα με την Shareablee.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν θα έπρεπε να ερμηνευθούν ότι τα brands θα έπρεπε να ακυρώσουν τις πιο παραδοσιακές διαφημίσεις τους και να ανακατευθύνουν τα χρήματα σε καμπάνιες επώνυμου περιεχομένου. Εξαρτάται από τον στόχο. Αν ένα brand επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την προσοχή και να ελαχιστοποιήσει τις δαπάνες, τότε μια καμπάνια επώνυμου περιεχομένου ίσως είναι ο σωστός τρόπος να το πετύχει. Αλλά ένα brand μπορεί απλώς να θέλει να φτάσει τον στόχο που έχει σε ορισμένο κοινό με μια διαφήμιση που αποσκοπεί να πείσει το κοινό να αγοράσει ένα προϊόν αντί ενός άλλου. «Πολλές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται το ελκυστικό περιεχόμενο και το περιεχόμενο με επιχειρηματική αξία σαν να ήταν μια ερώτηση τύπου «Θα προτιμούσατε το δεξί σας χέρι ή το αριστερό σας πόδι;» και η απάντηση είναι «Ιδανικά και τα δύο»», δήλωσε η Yuki.

Πηγή: Marketing Land